Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: Emlékezzünk a fogathajtás helytörténetére

2020.01.10. 23:18 Pénzes László

Miklóssy András fogathajtó, Petróczi Ferenc szíjgyártó

„Az ember mindenkori legnemesebb hódítása a ló.”/Comte De Buffon/

A Kislétához kötődő 1969-1987 közötti helytörténeti eseményeket keresgélve szerencsére gyakran találok kiemelkedő, példaértékű történéseket, amit az utódok szívesen megismernek, a részvevők szép emlékként tekintenek rá. A Máriapócson, a „Rákóczi” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet által szervezett fogathajtó bajnokságokra, a Kislétai, Máriapócsi, Pócspetri szövetkezeti tagok közreműködésére, a hazai és országos versenyzőkre érdemes, megérdemlik, hogy emlékezünk rájuk. Máriapócson az első Országos Fogathajtó Bajnokságot 1985, június 21-23-án bonyolították, 1987 évi országos bajnokságon már a hazai versenyzőknek is volt sikerélményük. A NÉPSPORTBAN 1987. augusztus 2.-án megjelent cikket közreadom, hogy ápoljuk Máriapócs, Kisléta, Pócspetri kiemelkedő helytörténetét, hogy utólag is tisztelegjünk a szervező, közreműködő embere, a hazai versenyzők előtt és kiemelten gondoljuk, köszönetünket fejezzük ki a hazai legeredményesebb versenyzőjére, áldozatos munkájára, Miklóssy Andrásra.

„Léta, Petri, Pócs…A helybeliek félszavas értelmezése-nekik teljes értelmű faluképet jelent. Az egykori Gencsy-birtok „Kislétai rekord őztrófeája”, a hírhedté vált „Pócspetri ügy”, a világhírű pápalátogatást is eredményező „Máriapócsi könnyező Mária-kép” tájegységi legendáriumának megismerése közben, egykor fogatverseny sorozatokkal is tisztelegtünk e jólelkű lakóközösség előtt.” /Váci Ernő az Országos Fogathajtó Bajnokság elnöke/

 

„Miklóssy nyerte a fogathajtást

Lovassport

Közel hétezer néző helyezkedett el Máriapócson az akadályoknál, amikor az E-szakasz rajtjához érkezett az első fogat. Bozsik elsőként, Bálint másodikként, Bárdos nyolcadikként rajtolt. A változatos terep nehéz feladat elé állította a hajtókát. Váczi Ernő szövetségi kapitány meg is jegyezte: „A verseny első szakaszain a mély homok és a meleg kifárasztotta a lovakat, ide már bágyadtan érkeznek.”

A rendezők az E-szakasz 7.7 km-es távjára összesen hét akadályt állítottak fel. ezek közül a 1—2—3-as és a 4-es látótávolságban volt egymástól, így a közönség jól áttekinthette a versenyt. Az akadálysoron először a hangulatos Cigánytábor következett, amelynek közepén a kislétai zenekar játszott és színes ruhába öltözött lányok táncoltak, énekeltek.

A nézők figyelme elsősorban a válogatottak hajtását kísérte. Az akadályok között a legnehezebbnek talán a 2-es számú Erdei tekergő bizonyult, ott szűk területen, a fák között négy kaput kellett meghajtani. A „nagyok” közül Bozsik 41, Miklóssy 42, Fintha 39, Bárdos pedig 49 másodperc alatt teljesítette feladatát. Balszerencsésen versenyzett Bálint, aki a cél előtt néhány méterrel a hetes számú akadálynál pályát tévesztett, így a kizárás sorsára jutott. Finthának a hármas számú, Atka elnevezésű akadállyal gyűlt meg a baja. A hortobágyi hajtó kocsija ugyanis felborult a domboldalon, s bár folytatni tudta a versenyt, jelentős hátrányba került. Az elit kategória nyolc indulója között a rajtnál talán Miklóssy András volt a legidegesebb. Később már megnyugodott, remek formában versenyzett, valamennyi akadályt lendületesen hajtotta meg és 66 hibaponttal fejezte be a versenyt. Ügy tűnik, újabb tehetséges fogathajtó tette le névjegyét a honi mezőnyben.

— Jól mentek a dolgok, összejött minden — mondta az egyébként halk szavú fogathajtó. Eredmények. Maratonhajtás: 1. Miklóssy (Máriapócsi Rákóczi MGTSZ) 66, 2. Bárdos (Szilvásvárad) 68, 3. Bozsik (Tápiószentmárton) 73, 4. Fintha (Hortobágy) 127, 5. dr. Sebestyén (Apajpuszta) 186, 6. Kovács (Mátészalka) 217. Az összetett verseny állása: 1. Bárdos 139, 2. Bozsik 142, 3. Miklóssy 187. /Kovács György/”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr8515403050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása