Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: Dr. Fazekas Árpád gyermekorvos, író, helytörténeti kutató

2019.11.18. 22:02 Pénzes László

 

„Az élet csak úgy éri célját, ha tetteknek szenteltetik.” /Kölcsey Ferenc/

 

     

                       Dr. Fazekas Árpád, 2010.                                           

 Dr. Fazekas Árpád plakettje

Dr. Rojkovics Pál kislétai görög katolikus lelkésszel kapcsolatban kerestem anyagokat, amikor a Magyar Marfan Alapítvány hírlevelének, a Marfan Hírmondó I. évfolyamának 3. számára (2010. november-december) bukkantam. A Marfan Hírmondó főszerkesztője, Varró Csilla Dr. Fazekas Árpád nyugdíjas nyíregyházi gyermekkardiológus főorvos úrral, orvos-történésszel beszélgetett a Marfan-szindróma kutatásáról.

A bevezető részben olvasható, hogy Fazekas Árpád Csenger községben született 1924. augusztus 5-én. Édesapja vámtiszt volt, ami a család többszöri költözését jelentette. Édesanyja a híres Bessenyei-család leszármazottja. A gimnáziumot Sátoraljaújhelyen, Munkácson, Kassán végezte, kitűnővel érettségizett. A Debreceni Tisza István Tudományegyetemen 1947. július 5-én avatták Cum laude orvosdoktorrá. Ezt követően négy évig a Debreceni Gyermekklinikán lakott és dolgozott. 1951 novemberétől a Berettyóújfalui Járási Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályt, valamint a Fertőző Osztályt vezette. 1956 végén a munkástanácsban vállalt szerepéért munkaköréből felmentették. Ezt követően az első munkahelye Szabolcs-Szatmár megyében, Kislétán volt, ahol 1957. június 6-tól körzeti orvosként közel két évig dolgozott. Ebben az időben a Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum Gépészeti szakára jártam, a doktor úrról csak halvány emlékeim vannak. A kislétaiak közül még élnek többen, akik emlékezhetnek rá, konkrét benyomásaik vannak. Kislétáról közel két év múlva Nyíregyházára helyezték körzeti orvosnak, majd a négy gyermekorvost foglalkoztató Megyei Szakorvosi Rendelőintézet főorvosa lett. Vezetésével a kórházban megalakult a Megyei Gyermekszívgondozó Intézet, amelyet húsz éven át /1968-1987/, öregségi nyugdíjazásáig vezetett. A munkavégzés közben három orvosi szakképesítést szerzett: hatósági orvostan 1948, gyerekgyógyászat 1951, gyeremekkardiológia 1980.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdett el az orvostörténelemmel foglalkozni a következő választ adta: „Minden rosszban van valami jó is – tartja a régi mondás. Az egyik első itteni, kislétai betegem, Dr. Rojkovics Pál görög katolikus esperes elmondta, hogy a templomának sekrestyéjében a falon Jósa István mise-alapítványa látható, 1839-ből! Így kezdtem az orvostörténelemmel foglalkozni!”

A szakmai munka mellett sok időt és energiát fordított a tudományos, helytörténeti és más, közéleti publikációkra, az azokkal kapcsolatos kutatásokra. Az egyik 2012. évi beszélgetés alkalmával a következőket mondta: „Eddig 647 kinyomtatott írásomból (benne: 19 könyv!) csak 177 az orvostudományi cikk, a többi pedig helytörténeti, orvostörténeti, kulturális, illetve az 1956-os forradalom történetével (140 cikk és 7 kötet) foglalkozó közlemény. Megírtam a megye orvostörténetét, és az 1956-os forradalom megyei vonatkozásait.” Fontosabb könyvei még: Elhurcoltak /1989/, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 150 éve, Nyíregyháza temetői, Nyíregyháza Erzsébet Kórház centenáriuma, Szlovákok közül-tirpákok közé című munkái. A Szabolcs-Szatmár megyei Orvosföldrajzi Csoportban is aktívan tevékenykedett, 1970-ben, 1974-ben, 1976-ban jó sikerült országos orvosföldrajzi konferenciát rendeztek. Dr. Fazekas Árpád 1976 óta a Magyar Földrajzi Társaság Orvosföldrajzi Szakosztályának vezetőségi tagja.

Irodalmi tevékenységének sikerét jelzi, hogy Nyíregyházán és a megyében kezdeményezésére 22 emléktáblát helyeztek ki, köztük van a Dr. Jósa Istvánnak – aki 50 évig volt Szabolcs vármegye főorvosa, melyből 30 évet Kislétán lakott – kislétai lakásának helyére elhelyezett emléktábla. Felesége, Hadas Irén irodalmi munkásságának aktív támogatója. A megyei Jósa András Múzeum részére közel ezer darabos dokumentációt adományozott.

Dr. Fazekas Árpád feleségével, Hadas Irénnel

Dr. Jósa István /1756-1839/ Szabolcs Vármegye főorvosa, kislétai lakos munkásságának, életének tanulmányozása során találkoztam Dr. Fazekas Árpád orvostörténeti munkájával és fel is használtam azt.

A sorsom úgy alakult, hogy 2017. szeptember 30-án részt vehettem a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Arany-, Gyémánt-, Vas-, Rubin Díszoklevél átadási ünnepségén feleségem, Dr. Herczku Erzsébet Arany Díszoklevél átvétele okán. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy jelen lehettem, amikor az ünnepélyes díszoklevelek kiosztásakor Dr. Fazekas Árpád elsőnek vehette át a 70 év után járó Rubin Díszoklevelet Dr. Mátyus László dékántól.

Dr. Fazekas Árpád, a Rubin Díszoklevél átvétele előtt (első sor, balra az első), Debrecen

Irodalmi jegyzék:

  1. Dr. Fazekas Árpád gyermekorvos. Wikipédia.
  2. Dr. Fazekas Árpád. Unokáink is olvasni fogják. 2012.
  3. „Gyógyított és az igazságért is küzdött.” SZON. hu.
  4. „A forradalmat senki sem szervezte, jött magától.” Új Kelet, Hétvégi beszélgetés. 1995.10.21.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr115312674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása