Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: Dr. Rácz Ilona /1955-2018/ jogász, a közigazgatási munka elkötelezettje

2019.11.17. 18:55 Pénzes László

Dr. Rácz Ilona érettségi és a későbbi fényképe /1973, 2005/

Dr. Rácz Ilona /1955.05.28.-2018.11.9./ a kislétai négy gyerekes családban 1955. május 28-án Nyírbátorban született. Az édesapja, Rácz István csatornaőrként dolgozott, édesanyja, született Tisza Julianna háztartásbeliként a négy gyerek nevelését látta el. A gyerekek a nyolc általános iskolai éveiket Kislétán járták ki. Dr. Rácz Ilona családja Kislétán szerény körülmények között éltek. A született négy gyerek szorgalmuk, kitartásuk, a jövőbe vetett hitük hozzájárult, hogy mind a négyen le-érettségizzenek, hárman szakmunkás vizsgát-, Ilike jogász doktori vizsgát tegyen. A szülőhelyükről valamennyien közelebb-távolabbi helyekre elkerültek, de a kislétai családi házban lakó szülők tisztelete, szeretete miatt gyakran hazalátogattak és tartották egymással, a szülőkkel a kapcsolatot. A szülők halála után a temetőben látogatják, és teszik tiszteletüket.

Édesanyja, Tisza Julianna, édesapja Rácz István

Ilike az önéletrajzában írja: „Szüleinktől örökségül kaptuk, hogy szeretetben és hitben éljünk, tisztességesen, felelősséggel jól dolgozzunk, jó emberek legyünk, akik másokon segítenek, ha szükség van rá.”

A Rácz gyerekek az édesanyjuk köszöntésén

Dr. Rácz Ilona a tanulmányi értesítő szerint az általános iskolát 1961-1969 években a Kislétai Állami Iskolában végezte, kitűnő eredménnyel. Az iskola igazgatója Danka Miklós, az osztályfőnök első osztályban Petneházi Zoltánné, a második osztályban Szabó Árpád, harmadik, negyedik osztályban Mikó Károlyné, az ötödik, hatodik, hetedik osztályban Szabó Árpád, a nyolcadik osztályban Angyal Géza volt.

A Nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumot 1969-1973 között végezte, az igazgatója Lipcsey Zoltán, az osztályfőnöke Balogh Károlyné volt. A 14./1973 számú oklevél, a gimnáziumi érettségi bizonyítvány szerint a szabályszerű követelményeknek jelesen felelt meg.

Dr. Rácz Ilona érettségi tablója /1973/

Dr. Rácz Ilona munkakönyvét a Kisléta Községi Tanács Végrehajtóbizottság Szakigazgatási Szerve 1973. augusztus 2-án állította ki, Kovács Péterné írta alá. A munkakönyv bejegyzései alapján az első munkaviszonya a Nyíregyházi Dohánybeváltó Vállalat Nyírbátori Beváltó Üzemnél 1973. szeptember 3-án, fizikai dolgozóként, címkéző munkakörben jött létre. A munkakönyv szerint a munkaviszonya november 3-án megszakadt, november 5-én újra indult és 1974. január 31-én lett vége. A Papíripari Vállalat Nyíregyházi Gyárában bérszánfejtő munkakörbe 1974. március 1-től szeptember 30-ig, havi 1500,-forintért dolgozott. A Kisléta Községi Tanácsnál, állandó lakhelyén „a közjó szolgálatát” tanácsigazgatási gyakornokként kezdte, a későbbi egész munkásságát, a közigazgatási elkötelezettségét meghatározóan 1974. október 1-től 1975. február 28-ig, ezt követően Kisléta, Pócspetri, Máriapócs Nagyközségi Közös Tanácsnál, Máriapócson 1975. március 1-től előadóként, igazgatási csoportvezetőként 1980. július 31-ig dolgozott. Áthelyezéssel tovább folytatta a közigazgatási munkáját 23 évig a Rakamaz Nagyközségi Tanács VB. Szakigazgatási Szervnél, majd a Rakamaz Városi Önkormányzatnál igazgatási csoportvezetőként, majd jegyzőként. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatalnál hét évig, 2003. augusztus 1-től 2010. október 31-ig hatósági főosztályvezetőként, osztályvezetőként, ezt követően 2010. november 1-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Földhivatalnál ingatlan-nyilvántartási osztályvezetőként dolgozott.

Az önéletrajzában vallja: „ A pályaválasztásban elsősorban a környezetem motivált. Arra törekedtem a munkám során, hogy tudásomat a közjó szolgálatára használjam és munkatársaimnak, más szakembereknek átadjam. Mások felfigyeltek az emberi tulajdonságaimra, arra a töretlen célkitűzésemre, hogy a tudásomat gyarapítani szeretném, hogy sok pozitív tulajdonsággal kiemelkedő kommunikációs készséggel, alapossággal, pontossággal, probléma megoldó képességgel, koordinációs készséggel, emberiességgel, szervezői-, vezetői készséggel rendelkezem.” A szakmai pályafutása, munkássága úgy alakult, hogy minden munkahelyi váltásnál az intézmények vezetői keresték meg és hívták az új munkahelyre.

Dr. Rácz Ilona a szakmai képzést adó iskoláit, tanfolyamait munka mellett végezte. A Budapesti Államigazgatási Főiskola, Tanácsakadémia Oktatási Intézete Speciális Levelező Szakon, Szakoktatási Tagozatán / Budapest XIV. kerület, Cházár András u. 3./ 1975.szeptember 1.-1982. január 30. között tanult. A végzettséget adó Oklevél XIV-623/1975/78. számon, 1978. december 10.-én lett kiállítva, a vizsgabizottság elnöke, a főigazgató mellett az intézet igazgatójaként Kis Pál írta alá. A szakdolgozat címe volt: A kiskorúakról való állami gondoskodás célja és formái. Az elsajátított szakmai tudás: polgári és családjog, államigazgatási jog, alkotmányjog, büntetőjog, ügyvitelszervezés, szabálysértés, településfejlesztés, ügyirat kezelés.

Az Államigazgatási Főiskola Budapest Kiegészítő Tagozatán kiegészítő tanulmányokat folytatott 1980-1982 között. Az igazgatás-szervezői oklevelet 349/19890-K. számon Budapest, 1982. január 30. keltezéssel adták ki. Az elsajátított tudás: polgári és családjog, polgári eljárásjog, államigazgatási jog, büntetőjog, alkotmányjog, gazdasági elemzés, szervezés-vezetés.

A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Levelező Tagozaton 1986.szeptember 11.- 1991.június 17. között tanult. A szakdolgozat címe: A szabálysértési eljárási törvény és az államigazgatási eljárási törvény rendelkezéseinek összehasonlítása. A „summa cum laude” minősítést igazoló dokumentumot a Miskolci Egyetem, 14-J/ 1992. számon, 1992. február 15. keltezéssel adta ki a rektor és dékán aláírásával.

Doktorrá avatás, Miskolc /1992/

Az Igazságügyi Minisztérium Szakvizsgabizottsága a jogi szakvizsgát igazoló tanúsítványt 101153/1955/2 számon 1996. március 21. keltezéssel adta ki. A bizottság elnöke Dr. Koncz István volt.

A mindennapi munka végzése, a különböző levelezőn végzett iskolák mellett rendszeresen részt vett képzettséget adó tanfolyamokon, továbbképzéseken. A „Teljes anyakönyvi szakvizsgát” igazoló 9316 számú bizonyítványt 1976. január 16. napján a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács VB. Igazgatási Osztálya állította ki. Tanúsítványt szerzett: A „Közigazgatási eljárások” témakörében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatalnál /2005/, a Magyar Közigazgatási Intézetnél /2005/, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központnál /2007/. A „Teljesítményértékelés és minősítés a közigazgatási szervek vezetésében” /2007/, a „Stratégiai tervezés” témakörében /2008/ az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalnál. A Közigazgatási Képzési Központ megbízásából „Korszerű oktatási módszertan” /2008/, „Teljesítményértékelési felkészítés a közigazgatásban” /2008/, a „Jogalkalmazási készségfejlesztő képzés” /2009/, a „Vizsgáztató felkészítő tanfolyam” /2009/, a „Közigazgatási versenyvizsgáról” /2009/, a „Közigazgatási alapvizsga-konzulensek felkészítő” /2011/, a PN-0008-1212-MK számú képzés” /2013/ témakörben.

Dr. Rácz Ilona eredményes munkája alapján erkölcsi és anyagi elismerésben többször részesült:

- A Kislétai Lövészklubban végzett eredményes munkájáért Oklevélben részesült 1975. január 29-én, aláíró Nagy János a lövészklub titkára.

- A Máriapócs Nagyközségi Közös Tanács a településfejlesztés érdekében végzett eredményes munkájáért elismerését és köszönetét 1980. április 17-én emléklappal fejezte ki, aláíró Orosz József tanácselnök.

- Rakamazon 1985-ben „Történelmünk 40 éve” című vetélkedőn elért I. helyezésért, a rakamazi röplabda „Tisza Kupá”-n elért II. helyezésért Oklevélben részesült.

- A „Községi Tanácsosi” címet kétszer kapta meg, Szabolcs-Szatmár megyei Tanács Elnökétől 28-2/1985.I. számon 1985. április 4-én, aláíró Tisza László tanácselnök. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal 2006.december 15-i hatállyal „Szakmai Főtanácsadói” címet adományozott, aláíró Dr. Rácz János hivatalvezető.

- A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa „A Tanács Kiváló Dolgozója” kitüntetésbe részesítette 1979. november 7-én, aláíró Dr. Pénzes János Megyei Tanács Elnöke.

- A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa „A Tanács Kiváló Dolgozója” kitüntetésbe részesítette 1983. november 7-én.

- A Magyar Köztársaság Önkormányzati és Területfejlesztési minisztere „Eredményes tevékenysége elismeréséül, nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Dr. Rácz Ilona asszonyt jutalomban részesítem.” Időpont Budapest, 2008. március 15., határozat száma 001/167/2008., aláírta Bajnai Gordon miniszter.

- Díszpolgári Oklevél. „Rakamaz Város Önkormányzata 104/2011/VIII.16/ KT határozatával Dr. Rácz Ilona részére Rakamaz Város megbecsülése és tisztelete jeléül Rakamaz Város Díszpolgára címet adományozza.”, aláíró Takács Ferenc polgármester.

- A Magyar Közigazgatási Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozata „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közigazgatásáért Díj” elismerésében részesítette 2013. június 28-án, aláíró Dr. Éliás Tünde alelnök.

Az egyik önéletrajzában írja Dr. Rácz Ilona, hogy az erkölcsi, anyagi elismerések mellett a legnagyobb kitüntetésnek és elismerésnek tartotta az emberek, ügyfelek elégedettséget kifejező elismeréseit. „Ezek az elismerések jelentősen hozzájárultak a nehézségek leküzdéséhez, a töretlen kitartáshoz, az újabb és újabb megújuláshoz, az igényesebb munkához.”

A Rakamazi Nagyközségi Tanácshoz kerülve /1980-2003/, 23 évig a folyamatban lévő munkák mellett számtalan kiemelt feladat megvalósításában vett részt. A sikerei között említi meg, hogy a település földgáz bevezetésében, a szennyvízhálózat kiépítésében, a Kálvária park kialakításában, a parkok kialakításában, az idősek otthonának-, az idősek klubjának létrehozásában, a várossá válás-, a városi rang elnyeréséhez szükséges pályázat megírásában, szervezésében, a rendszerváltás után az önkormányzati intézményi rendszer átalakításában, a gazdasági társaságok létrehozásában, az önkormányzati vagyon feltárásában, nyilvántartás létrehozásában, az önkormányzati rendeletek előkészítésében, a döntések végrehajtásának szervezésében, a pályázatok megírásában aktívan közreműködött.

A munka végzése során vallotta: „A közszolgának minden ügyet úgy kell intéznie, mintha a saját ügyét intézné.” Vezetőként is mindig az általa fontosnak tartott elvet követelte meg, várta el a munkatársaitól is. A Rakamazon eltöltött időt úgy élte meg, hogy az emberek bíztak benne, elfogadták véleményét, bizalommal fordultak hozzá.

Rakamaz Városháza

Rakamaz közterület

Dr. Rácz Ilona 2003-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatalnál a törvényességi főosztályra került, majd a hatósági főosztály vezetője lett. A megyében a jegyzőknek nem csak szakmai útmutatást, hanem az egységes joggyakorlatot is biztosította. Az önkormányzatoknál rendszeresen gyakorolták a jegyzői döntések felülvizsgálatát, komplex-, cél és témavizsgálatokat folytattak. Ebben a munkában is vallotta, hogy a közjót szolgálni csak jól, hittel, szívvel, magas szintű szakmai felkészültséggel szabad és mindig a segítő szándék domináljon. Az osztályhoz tartozó kisajátítási ügyek intézése révén a szakmai döntései is hozzájárulta, hogy az M3-as autópálya megyei szakasza megépüljön. A megye köztisztviselőinek szakmai fejlődését a különböző oktatásokban, szakképzésben, vizsgáztatásokban való aktív részvételével segítette. A közigazgatási alapvizsga, szakvizsga, az anyakönyvvezetői szakvizsga, az ügykezelői, titkos ügykezelői alapvizsga oktatásában és vizsgáztatásában közreműködött. A Megyei Államigazgatási Kollégium Ket. Monitoring Bizottságának elnöki munkájával is hozzájárult, hogy a megye hatósági jogalkalmazás egységesen és jó színvonalon valósuljon meg. A törvény-, kormányrendelet-, miniszteri rendelet tervezet véleményezésében, a jogalkotásokra-, jogszabály módosításokra vonatkozó javaslatokban közreműködött. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Államigazgatási Kollégium Hatósági Jogalkalmazói és Jogszabály Véleményező Bizottság tagjaként is folyamatosan végzett munkát.

Nyíregyháza Megyeháza

A megyei földhivatal ingatlannyilvántartási osztályát 2010-től vezette. A Vidékfejlesztési Minisztérium országos ingatlan-nyilvántartási munkacsoport munkájában, az egységes joggyakorlat kialakításában közreműködött.

A Magyar Közigazgatási Kamara alapító tagja, az országos összejövetelen több alkalommal a megye képviselőjeként vett részt.

A kiemelkedő, példaértékű, a közigazgatási munka eltökéltetettjeként végzett minden napi munkája mellett a származási-, az életét megalapozó-, elindító helyéről, Kisléta községről, a kislétai emberekről sem feledkezett meg. A szülei, testvéreinek látogatása mellett a Kislétai Református Egyházközség tagjaként foglalkozott az egyházközség helytörténetével, a Kisléta község helytörténeti rendezvényein rendszeres résztvevője volt. „A kislétai ev. ref. egyház rövid története” című, kézzel írott anyag másolta / általam ismeretlen a szerző/ tulajdonába került. Az anyaga között olvastam az 1908. május 15-én a református egyházi gondnok, Rády Ferenc és a községi főbíró, Mikó Lajos között létre jött szerződést / jegyezte Péczely Sándor jegyző, Tisza Menyhért/ 51 négyszögöl terület cseréjéről. Az egyházközség különböző anyagi támogatása mellett közreműködött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Kislétai Református Egyházközség között két emléktábla elhelyezésére vonatkozó, hatvanezer forint támogatási szerződés létrejöttében. Az egyik emléktáblán a Kislétai Református Anyaszentegyház helyben lakó tizenkilenc lelkipásztora 1605 és 1988 között lett feltüntetve. A Kisléta község helytörténeti rendezvényeken, a beszélgetésünk során minden esetben felajánlotta a segítségét.

Dr. Rácz Ilona nem csak vallotta, de a gyakorlatban is a közjót elkötelezetten, kiemelkedően, példa értékűen, emberközpontúan, jól, hittel, szívvel, magas szakmai felkészültséggel szolgálta. Méltó arra, hogy emlékét ápoljuk.

A mindennapi életét, a családdal-, a barátokkal-, a munkatársakkal-, az emberekkel-, a kislétaiakkal való kapcsolatát váratlanul befejezte. A végakaratának megfelelően a Kislétai Református Egyházközség szertartása szerint a szülők melletti sírhelyben helyezték örök nyugalomba. A Rakamaz Város Önkormányzata, Rakamazi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói a következő gyászhírrel búcsúztak tőle.

Dr. Rácz Ilona síremléke

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr4215310336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása