Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: A felújított Kislétai Zsidó Temető ünnepélyes átadása /2019.04.28./

2019.11.16. 23:33 Pénzes László

 

 

A felújított Kislétai Zsidó Temető, 2019.04.26.

 

A felújított Kislétai Zsidó Temető vasárnapi ünnepélyes átadása előtt, a polgármester úrral egyeztetett időpontban, április 26-án pénteken öt közmunkással, Áncsák Jánossal, Kocsis Bertalannal, Madai Péterrel, Erdei Miklóssal, Tisza Istvánnal, kis tehergépkocsival, a szükséges eszközökkel elvégeztük az utolsó simításokat. Ezek után megnyugvással, jóleső érzéssel állapítottuk meg, hogy a következetes munkának meg lett az eredménye, és abban bíztunk, hogy az ünnepélyes átadás napján nem fog esni az eső.

A Művelődési Házban tartandó Kisléta Község Helytörténeti Kiállítás megnyitójának, az állófogadás helyszínének előkészítése szombaton fejeződött be. Délutáni megérkezésemkor az előkészítési munkálatok már a vége felé tartottak (Holpné Terdik Mónika, Orosz Mihályné, Újfalusi Béláné, Bihari Anita, Szemán Mihályné részvételével). A helyszínen Dr. Szabó László alpolgármesterrel, Kisléta körzeti orvosával is találkoztam. Az előkészületekkel teljes mértékben elégedett voltam.

A felújított Kislétai Zsidó Temető ünnepélyes átadásának napján esőre ébredtünk, a várakozással ellentétben az átadási ünnepségen végig esett. A feleségemmel Dr. Herczku Erzsébettel gépkocsival éppen a temetőhöz tartottunk, amikor észrevettük az esernyő alatt gyalogló Kocsisnét, ezért megálltam és felvettük. Beszélgetés közben derült ki, hogy ő az édesanyja Kocsis Bertalannak, akitől a temető felújításában sok segítséget kaptam. A temető bejáratánál már ott voltak Bihari Anitáék, akik a zászlókat hozták, a zászlók elhelyezése közben Kovács János Csaba is megérkezett az akkumulátoros erősítővel, hangszóróval. Kisléta Község Önkormányzata 10 óra 30 perc után az átadási ünnepségen résztvevők egy részét a községháza mellől autóbusszal szállította a helyszínre. Az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke, a Pócspetri Önkormányzat polgármestere egy-egy ki buszt biztosítottak a máriapócsi, pócspetri résztvevők számára.

A felújított Kislétai Zsidó Temető ünnepélyes átadása 11 óra után kezdődött el a Szózat és a Zsidó Himnusz lejátszásával. Reviczky Gyula: Miatyánk című versét Szűcs Anasztázia, Rohály Benjámin a Dr. Jósa István Általános Iskola tanulói adták elő.

Szűcs Anasztázia, Rohály Benjámin

 

Az ünnepi köszöntőt Kisléta Község Önkormányzatának polgármestere, Pénzes Sándor Károly mondta:

Pénzes Sándor Károly

  

„Tisztelt Jelenlévők! Kedves Vendégeink!

A Kisléta Község Képviselőtestülete nevében a felújított Kislétai Zsidó Temető átadási ünnepségen a megjelent kislétaiakat, az elszármazottokat, kedves vendégeinket tisztelettel és szeretettel köszöntöm.

Külön is szeretném megköszönni, hogy a felújított Kislétai Zsidó Temető ünnepélyes átadásához a jelenlétükkel, a téma iránti elkötelezettségükkel hozzájárultak:

  1. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány Kuratóriumi Elnökének Szabó Györgynek a „Zsidó temetők rekonstrukciós program” meghirdetését, a támogató döntésüket.
  2. Az Alapítvány az Európai Zsidó Temetők Megóvásáért Magyarországi képviselőjének, Szűcs Szabó Lászlónak a vallási szaktanácsadó munkáját, a védnökség vállalását.
  3. A MAZSIHISZ Vidék Temetőrendezési vezetőjének, Tamás Péternek, Tóth Ákos főszerkesztőnek a támogatását.
  4. A Nyíregyházi Zsidó Hitközség vezetőjének Fӓrber Györgynek, Rosenfeld Dániel Imre kántornak, Kertész Gábornak a rendezvényen való közreműködésüket.
  5. Az IRÁNYTŰ Gazdaságfejlesztő Klub elnökének, Kovács János Csabának a közreműködését.

 

Tisztelettel köszöntöm Seszták Oszkárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökét, Tamás Györgyöt Pócspetri Önkormányzatának polgármesterét, Orosz Árpádot, parókust Kisléta Görög Katolikus Egyházközség lekészét, Pásztor Károlyt, pápai prelátust, nyugalmazott plébánost, aki 21 évig szolgálta a Kislétai Római Katolikus Fiókegyházközség híveit.

Kedves Vendégeink!

Megtiszteltetésnek tartom, hogy a Kislétai Zsidó Temető első korszaka, 75 éves működést követő 67 éves kedvezőtlen időszak után, az összefogással, közös munkával a mai naptól elfogatható időszakot indíthatunk el, kulturált környezetet kapott a zsidó temető. Újabb lépést tettünk Kisléta Község múltjának, helytörténetének méltó ápolásában.

A Kislétai Zsidó Temető felújításában érdekelt szervezeteknek, a munkát végző vállalkozóknak, dolgozóknak köszönöm a munkájukat.

Kisléta, 2019.április 28.”

Az ünnepség résztvevőit Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte. Többek között felidézte, hogy gyermekkorában sokat hallott a szüleitől a magyar-zsidó együttélésről. Elmondta továbbá, hogy a történelem szégyenteljes időszaka miatt pótolnunk kell a hiányokat. Ilyen például a kislétai zsidó temető felújítása is, mely lehetővé teszi, hogy a hajdanán itt élő virágzó zsidó közösségre méltó módon emlékezhessünk.

Seszták Oszkár a Sz-Sz-B megyei közgyűlés elnöke

 

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség nevében Fӓrber György, a hitközség vezetőjének megbízásából Kertész Gábor köszöntötte az ünnepségen részvevőket.

Kertész Gábor, Nyíregyházi Zsidó Hitközség

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség kántora, Rosenfeld Dániel Imre a Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság elnöke zsidó szertartást mutatott be, majd a sófárral köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Pénzes László helytörténeti kutató, Rosenfeld Dániel Imre kántor

A sófár egy ősi zsidó hangszer, egyszerű kosszarv, amelyet kürt módjára szólaltatnak meg. A kosszarv emlékezteti a zsidókat arra a kosra, amelyet Ábrahám feláldozott fia helyett. Mózes I. könyve 22. fejezet 13. Károli Gáspár fordítása szerint: „És felemelé Ábrahám az ő szemeit, és látá hogy ímé háta megett egy kos akadt meg szarvánál fogva a szövevényben. Oda méne tehát Ábrahám, és elhozá a kost, és azt áldozá meg égő áldozatul az ő fia helyett”. A mai zsidóság életében csak az elul és tisri hónapokban van jelen a sófár. A zsidó-keresztény kinyilatkoztatást követő egyházak életében Isten dicsőítésében jelentős szerepe van.

Az ünnepség részvevőinek egy része

Ezt követően jómagam szólaltam fel, beszédemben a Kislétai Zsidó Temető rövid történetét mondtam el.

Tisztelt Jelenlévők!

A zsidó vallásúak számának alakulása Kisléta községben: 1840-ben 45 fő, 1880-ban 112 fő, 1910-ben 100 fő, 1920-ban 101 fő, 1930-ban 68 fő, 1941-ben 53 fő, 1944-ben 42 fő. Az 1924-ben készült Magyarország címtára szerint a kislétai zsidó családok foglalkozása: gazdálkodó (3), kereskedő (4), mészáros (3), napszámos (3), szatócs, cipész, szikvizes, tojásfelvásárló, lókereskedő, tanító (1-1). A zsidó gyerekek többsége a Római Katolikus Iskola-Kápolnában működő elemi iskolába jártak. A Kisétai Zsidó Fiókhitközség a nyírbátori zsidó anyahitközséghez tartozott.

Az ünnepség résztvevői

 

A zsidók Kisléta község életének szerves részeként, megértésben, békében, együttműködésben, harmóniában élték a mindennapjaikat. Hozzájárultak Kisléta község működéséhez, gazdasági, kulturális, társadalmi fejlődéséhez. Sajnálatos, hogy közülük 39-en 1944-ben egy embertelen eszme áldozatává váltak. Az emlékük ápolására 2018. május 6-án emlékművet állítottunk és emlékműsorral emlékeztünk az áldozatokra.

A „Kislétai zsidók történetéből” címmel, 2017 augusztusában összeállított írásomban még kívánságként fogalmaztam meg a Kislétai Zsidó Temető felújítását, a Kislétai Zsidó Áldozatok emlékművének létrehozását. Ekkor még nem tudtam, hogy mennyien fogják közreműködésükkel támogatni a cél megvalósulását: az Európai Zsidó Temetők Megóvásáért Alapítvány, a kislétai intézmények, civil szervezetek, alapítványok, a kislétai emberek, az elszármazottak, az egyházak, a barátok, Kisléta Község képviselőtestülete, a polgármester. A mai napon, 2019. április 28-án, jóleső érzéssel jelenthetem be, hogy a kívánságom teljesült.

Jelenleg a Kislétai Zsidó Temetőnek a Kisléta Község Önkormányzata a tulajdonosa. A működése alatt 1877 és 1952 között 100 halottat temetek ide. Az ezt követő 67 év a Kislétai Zsidó Temetőnek finoman kifejezve nem kedvezett. A helyrajzi száma ugyan nem változott, de a különböző földmérések során a területe változott, a legutóbbi földmérés után több sírhely a határvonalon kívülre estt. Sajnos az intézmények jó szándékát tapasztalva sem volt egyszerű az eredeti állapot visszaállítása, csak a negyedik kitűzési vázrajz után sikerült. Kedvezőtlenül hatott a temető helyzetére, hogy a község szemétgyűjtő helyéül a szomszédos területet jelölték ki, majd annak megszüntetése után többen voltak, akik a temetőt összetévesztették a szemétgyűjtő hellyel, majd az „úgynevezett” rekultiváció során a szemét egy részét, földdel együtt a temetőre tolták. Az idős fák kivágásakor keletkezett kár és egyéb tényezők hatására a 100 sírhelyből 15-öt találtunk meg.

A Kislétai Zsidó Temető felújítására vonatkozó reményt 2018-ban a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány a „Zsidó temetők rekonstrukciós program” első szakaszaként megjelent felhívása adott. Kisléta Község Önkormányzata, a polgármester döntése alapján a pályázat benyújtásra került. A pályázatot a felhívásban megfogalmazott előírások figyelembevételével, az IRÁNYTŰ Gazdaságfejlesztő Klub elnöke, Kovács János Csaba állította össze, a szakmai programhoz, a mellékletekhez szükséges anyagok előkészítésében jómagam is közreműködtem. Az érdekeltek megnyugvására, 2018. augusztus 9-én a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány támogató döntését megkaptuk, amelyet minden közreműködő szakembernek nagyon szépen köszönünk.

Az ünnepség résztvevői

A betonkerítés felállításához szükséges terület előkészítése, a fák kivágása, a bokrok kiirtása (4 fő közreműködő munkájával) különböző okok miatt 2018. november 14-ére tolódott, a beton kerítés felállítása 2018. december 10-én kezdődött meg és 2019. február 10-én fejeződött be. A jelentős földmunka önjáró géppel három különböző időszakban lett elvégezve. A kerítésépítésen, a földmunkán kívül jelentkező teendők elvégzésére márciusban került sor.

A Kislétai Zsidó Temető felújítása során, az igények megfogalmazása után sok segítő szándékkal találkoztam. Kisléta Község Önkormányzat polgármestere a körülményeket, a lehetőségeket figyelembe véve következetesen támogatta, segítette a felújítási munkát, a kezdeti nehézségek után gördülékeny volt a munkakapcsolatunk, ami jelentősen hozzájárult a felújítási munka időre történő befejezéséhez. A munka jellegétől függően rendelkezésre állt megfelelő létszámú közmunkás, több mint 25 fő. Itt szeretném megjegyezni, hogy a közmunkásokkal a közös munkavégzés közben jelentkező nézeteltérések ellenére tisztelettel gondolok rájuk, jelentős mértékben hozzájárultak a temető felújításához. A helyzetük nem megnyugtató, a közmunka bérből, a napszámból nem lehet tisztességesen megélni, nyugdíjra nem, vagy alig számíthatnak.

A Dr. Jósa István Általános Iskola vezetésével összeállított zsidó helytörténeti program sikeresen megvalósult.

A Kislétai Zsidó Temető felújításában részt vett vállalkozóknak, minden közreműködőnek ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet. A hirdetőtáblán, a helytörténeti kiállítási tablón közreműködők a felsorolása megtalálható.

A Kislétai Zsidó Temető felújítását a nehézségek ellenére is szép és nemes feladatként éltem meg. Azt szeretném, ha minél többen megismernék Kisléta község helytörténetének kiemelkedő, példaértékű időszakait, egyéniségeit és emléküket ápolnák. Széchenyi István szavaival szeretném zárni beszédemet: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet menyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit.”

Kisléta, 2019. április 28.”

Az ünnepség résztvevői

Ezután került sor a négy síremlék megkoszorúzására és az emlékkövek elhelyezésére zsidó szertartás szerint.

Koszorút helyezett el: Pénzes Sándor Károly Kisléta Község Önkormányzatának polgármestere, Seszták Oszkár a Szabolcs Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, Sajtosné Zemanek Erika a Dr. Jósa István Általános Iskola igazgatóhelyettese, Kovács János Csaba az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke, Tamás György Pócspetri Község Önkormányzatának polgármestere, Pénzes László Kisléta község helytörténeti kutatója.

Koszorút helyez el: Seszták Oszkár, Pénzes Sándor Károly

Koszorút helyez el: Kovács János Csaba, Tamás György

 

Az emlékkövek elhelyezése: Fӓrber György, Kertész Gábor

Koszorút helyez el: Dr. Jósa István Általános Iskola, Sajtosné Zemanek Erika

Koszorút helyez el: Kisléta község helytörténetével foglalkozók nevében Pénzes László

 

Az ünnepi program végén az új és a felújított régi siremlékek megtekintésére került sor.

 

 

 

A temetőben elhelyezett zárt hirdetőtáblára a következő, általam összeállított anyag került kihelyezésre :

„KISLÉTAI ZSIDÓ TEMETŐ

/1877-1952-2019/

CÍME: 4325 Kisléta, Külterület, HRSZ 0111/4

TULAJDONOS: Kisléta Község Önkormányzata

TEMETÉSEK: 1877-1952.

TEMETETTEK SZÁMA: 100 fő.

A FELÚJÍTÁS FELHÍVÁSÁT MEGHIRDETTE: Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, 2018.

A PÁLYÁZATOT BENYÚJTOTTA: Kisléta Község Önkormányzata. Polgármester: Pénzes Sándor Károly, 2018.

A PÁLYÁZATOT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub, elnöke, Kovács János Csaba, 2018.

A PÁLYÁZATHOZ SZÜKSÉGES SZAKMAI ANYAGOT BIZTOSÍTOTTA: Pénzes László helytörténeti kutató, 2018.

A VALLÁSI SZAKTANÁCSADÓ: Heritage Alapítvány az Európai Zsidó Temetők Megóvásáért képviselője Smil Sz. Szabó.

A TÁMOGATÓI DÖNTÉS IDŐPONTJA: 2018.08.09. A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS IDŐPONTJA: 2018.10.13. TÁMOGATOTT ÖSSZEG: 12.000.000,-forint. A FELÚJÍTÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK IDŐPONTJA: 2018.11.14.-2019.03.31.

A FELÚJÍTÁST SZERVEZTE, IRÁNYÍTOTTA: a polgármester közreműködésével Pénzes László helytörténeti kutató.

A FELÚJÍTÁSBAN RÉSZT VETT: 1. A Kisléta Község Önkormányzat közmunkásai 25 fővel. 2. A SAJÓ-BÉRGÉP BT. /3770 Sajószentpéter, Harica utca 13./ vezetője Závorszki András. Alvállalkozóként a Rimaszombati SZTANINVESZT 4 fővel, vezetője Nagy Tibor. 3. A nyírbogáti KSB Kft. vezetője Kóródi Sándor, HITACHI FB 100-as géppel, gépvezetője Balogh András. 4. Pellei Attila máriapócsi vállalkozó, a szállított betonkerítés elemeinek leszedésében. 5. Vámos Miklós kislétai vállalkozó tereprendezés földmunka, kerítésnyomvonal kialakításában. JCB típusú földmunkagép, gépvezető Kremper János. 6. Nyírbogáti kőfaragó vállalkozó vezetője Domokos Sándor /4361 Nyírbogát, Batthyányi út 40./, az új síremlékek, névtábla készítésében, felállításában, felszerelésében. 7. A Böszörményi Erdészeti Szövetkezet, /4327 Pócspetri, Pócsi út/, vezetője Böszörményi László 10 fővel a tuskók levágásában, a kerítés mentének rendbetételében. 8. Az ukrajnai Jakab Gábor vállalkozó, 2 fővel a régi 15 darab síremlék helyreállításában. 9. A Colas Északkő Kft /3915 Tarcal, Malom u. 10./, Tamás András, 25 tonna riolittufa zúzottkő szállításában. 10. A Hatvani Csemetekert 20 darab konténeres, erdei fenyő biztosításában. 11. DEKORATŐR Nyíregyháza /Szarvas u. 14./ vezetője Nagymarczi László a nyílttéri és zárttéri hirdető tábla készítésében. 12. Az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub, elnöke Kovács János Csaba a helytörténeti kiállítási tablók készítésében. 13. Dr. Jósa István Általános Iskola, intézményvezető Birta Ferencné, intézmény koordinátora Várnagyné Szkiba Julianna az iskolai zsidó helytörténeti program kidolgozásában, megvalósításában. 14. A Kislétai Gazdabolt vezetője, Szilágyi Imre a különböző anyagok biztosításában. 15. Kisléta Község lakosa Mikóné Ferenczi Erika, fiai Mikó Balázs, Mikó László, mint a temető melletti földterület tulajdonosai a térképezési hiba kijavításához való hozzájárulásukkal.

Kisléta, 2019. március 31.”

Megjegyzés: A fényképeket Dobó Ferenc, Kovács Fanni készítették

A felújított Kislétai Zsidó Temető felújítási ünnepségén a Kelet-Magyarország napilap újságírója és fotósa is részt vett. A Kelet-Magyarország 2019. április 29. hétfői számában az átadási ünnepségről a következő tudósítás jelent meg:

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr5815309438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása