Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: A Kislétai zsidók 1944.-évi elhurcolása.

2016.09.11. 15:37 Pénzes László

A Kislétai zsidók 1944-es elhurcolása.

FeketeJózsef_1.jpg

Fekete Józseffel 2013. január közepén beszélgettem a lakásán történő felkeresése után. A feleségét, Konyári Mártikát személyesen ismertem, pár év volt közöttünk. Az anyaggyűjtés során felmerült bennem, hogy édesapja a Gencsy Család Kistanyai birtokán főgépész volt és a helyszínen laktak esetleg a hagyaték között található Kistanyai fénykép, vagy egyéb írásos anyag. A férje Jóska átment a szomszéd szobába, hogy megnézze a fényképeket, de nem találta, megjegyezte „biztos a gyerekek foglalkoztak vele”. Fekete József 1934-ben született, 79 éves, a felesége több éve meghalt, a lánya Debrecenben lakik, pedagógus, fia nemzetközi cégeknek európai képviselőjeként dolgozik, Nyíregyházán lakik, négy unokája van. A beszélgetésünk több órán keresztül nagyon jó légkörben zajlott, a családjainkat kölcsönösen ismertük, a munkák során volt közös területünk. A Debreceni Agrártudományi egyetemen végzett, később növényvédelmi szakmérnöki végzettséget szerzett. Munkaviszonyban volt a Kállósemjéni Növényvédő Állomással, a Nyíregyházi Növényvédő Állomással, a Nyírségi Dohánytermelési Rendszerrel. Kitüntetett propagandista volt, a kitüntetés alkalmával hosszan beszélgetett Kádár Jánossal. Jelenleg nyugdíjasként, egyedül él, 4 hektár szántóval, 1 hektár almával rendelkezik. A lakása a Kislétai Bogáti út 21. alatt van. A beszélgetés során több témát érintettünk, közös ismerősökre emlékeztünk. A háború előtti időkre is jól emlékszik. A római katolikus iskolában több testvéremmel és hét zsidó gyerekkel együtt járt az összevont osztályban, Bagaméri Erzsébet volt a tanító. Szomszédjukban egy zsidó család lakot. A Kislétai zsidó családokra is jól emlékezett. Kérésemre a családokra emlékeztünk. Krón Jutka / Dávodovics Jutka/ a szomszédjukban lakott, két ével volt fiatalabb. A Kislétai zsidó családok összegyűjtéséről részletesen beszélt. 1944. április 23.-a környékén, a Máriapócson lévő csendőrőrs tagjai foglalkoztak a gyűjtéssel. Krón Jutka az anyák napján szavalta volna a Reviczky Gyula: „Imakönyvem” című versét. Az elindulásuk előtt átadta Jóskának és az anyák napján ő szavalta, ma is kívülről tudja a verset, amit el is mondott.

Krón Jutka, az elvitt Kislétai zsidók emlékére, Fekete József tiszteletére a verset a következőkben idézem: Reviczky Gyula: Imakönyvem

Aranykötésű imakönyvet
Hagyott rám örökül anyám,
Kis Jézus ingben, glóriában
Van a könyv első oldalán.
Sok év előtt egyik sarokba
Beírta jó anyám nevét,
Lehajtom a betűkre főmet,
Hogy fölidézzem szellemét.

 

Nekem úgy tetszik, hogy csak egyszer
Fehér ruhában láttam őt.
Tavasz volt épp, a kedves ákác
Virágozott a ház előtt.
A lemenő nap fénysugára
Reszketett ajkán, zárt szemén.
Apám ott állt a ravatalnál,
És vélem együtt sírt szegény.

 

Hogy elmosódtak a betűk! Mily
Sárgák s kopottak e lapok.
Rég' volt, midőn ez imakönyvből
Még az anyám imádkozott.
Kék selyemszállal összekötve
Van itt hajambul egy kevés.
Aranyos fürtjeimhez akkor
Nem illett még a szenvedés.

 

Írott imádság töredéke
Mellett van az anyám haja,
Emitt egy szentnek vézna képe
S egy régi, halvány Mária.
Elnézem… Éppen így viselt meg
A sors azóta engemet.
Sokszor szeretnék sírni, hogyha
Nem szégyellném a könnyeket.

 

 

Az Úr imádságát ütöm fel
(Kísérőm a nehéz úton),
S vigasztalást vegyít a kínhoz
A te imád, ó, Jézusom!
Imádság kell a szenvedőnek,
Akit a sors árván hagyott.
Úristen, én nem zúgolódom:
Legyen a te akaratod.

Jutkát a többi családdal együtt négy lovas kocsival, a Pócspetri és Máriapócsi családokkal külön lovas kocsival a Nyírteleki Varjúlaposra vitték, a csendőrök kisérték. Jóska azt is tudta, hogy Krón Jutka levelet írt a tanítónőnek és kérte a bizonyítványának a megküldését, mivel Németországba mennek dolgozni és gondolta biztos tudja hasznosítani. Jóska nem tudja, hogy a bizonyítvány ellet-e küldve. Jóska Varjúlapost Nyíregyháza mellettiként említette, ami fedi a valóságot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilapban olvastam a Nyírtelekhez tartozó Varjúlaposon történő holokauszt áldozataira való emlékezést. A Varjúlaposon korábban kialakított gyűjtőtáborban 1939-ben nemzeti érzelmű Kárpát-ukrajnai személyeket tartottak fogva. 1939. december 27. és 1940. január 10. között a német megszállás ellen elmenekülő lengyeleknek átmeneti otthont nyújtott. 1944. április 16. és május 5. között itt vártak a zsidó származású magyarok, hogy koncentrációs táborba szállítsák őket. 2013. április 16.-án, kedden 14 órától a Nyírteleki Önkormányzat megemlékezést tartott a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából.

A csendőrök által elvitt Kislétai zsidók: 1. Davodovics Dávid, felesége Gizella szikvízüzeme volt. 2. Veinberger András lókereskedő, két gyereke volt. 3. Grósz Miksa hentes, Svarc Pál unoka náluk volt. Vasárnap az Édesapja Budapestről Kislétára jött és elvitte Budapestre, Kedden indult a lovas kocsi. A csendőrök Fekete Jóskát is felkeresték Svarc Pál miatt, de ő nem tudott tájékoztatást adni, Svarc Pál így menekült meg. 4. Naufeld Ignác szatócs, fűszeres üzlete volt, három lánya volt. 5. Krón Pál munkaszolgálatos volt a fronton, így menekült meg. 6. Krón Imre szellemi fogyatékos volt, őt elvitték. 7. Isinger Imre tojásfelvásárló volt, szegényesen éltek, a tisztasági fürdő náluk üzemelt. A fia megmaradt, Budapesten munkaszolgálatos volt. 8. Veinberger Ignác, családja nem volt, „csenzár”, felhajtó volt, nagyon szerette a hagymát és a zsíros kenyeret.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr255720677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása