Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: A "Kisléta Község Történetéből" helytörténeti kiállítás megnyitása /2019.04.28./

2019.11.16. 23:58 Pénzes László

 

 

A „Kisléta Község Történetéből” kiállítás helyszíne

 

A Kislétai Zsidó Temetőben végzett felújítási munkálatok közben foglalkoztatott, hogy a kislétai zsidók helytörténetét is magában foglaló Kisléta Község Történetéből egy kiállítást hozzunk létre. A gondolatomat először Kovács János Csabával az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnökével osztottam meg. Először még álmodni sem mertem róla, hogy a felújított Kislétai Zsidó Temető ünnepélyes átadási időpontjára mindez megvalósulhat. Tudtam, hogy Kovács János Csabának rengeteg munkája van, de mikor közölte, hogy feszesen belefér a programjába, azt is megjegyezve, hogy hasonló feladattal szívesen foglalkozik, kezdtem bizakodni. Rövid időn belül már a helyszínről, a tablók számáról, a témákról, a kivitelezés módjáról beszélgettünk. A Kislétai Zsidó Temető felújítási munkálatainak áttekintésekor Pénzes Sándor Károly polgármesterrel a kiállítás részletei is szóba kerültek és kértem a támogatását. A felmerült kérdések megbeszélése után egyetértett a kiállítás megvalósításával. Ezt követően a rövid határidő miatt felgyorsultak az események. Az anyag összeállítását, szerkesztését, kivitelezését, a kiállítás megvalósítását Kovács János Csaba vállalta. A menet közben jelentkező kisebb nehézségek ellenére a tablók 2019. április 25-én csütörtökön Sitku /Vilu/ Zsolt és az öccse színvonalas közreműködésével a Kislétai Művelődési Ház kistermében a helyükre kerültek.

Az ünnepélyes programnak megfelelően a felújított Kislétai Zsidó Temető átadása után a résztvevők nagyrésze a Művelődési Házhoz még csepergő esőben érkezett, hogy az állófogadás előtt a kisteremben a „Kisléta Község Történetéből” összeállított helytörténeti kiállítás megnyitóján részt vegyen.

Pénzes László helytörténeti kutató köszöntője

A kiállítást megnyitó Kovács János Csaba felkérésekor a következőket mondtam köszöntőmben: „A „Kisléta Község Történetéből” összeállított helytörténeti kiállítás megnyitóján a Kisléta község helytörténetével foglalkozók nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm a jelenlévőket. Külön köszöntöm a helytörténeti kiállítás összeállítóját, szerkesztőjét, megvalósítóját Kovács János Csabát. Megtiszteltetés, köszönet és hála, hogy a pócspetri, máriapócsi helytörténeti munkája mellett aktív támogatója, közreműködője a kislétai helytörténeti megemlékezéseknek, a kiemelkedő korszakok, egyének emlékének ápolásának.

A megnyitó résztvevői

Tudom, hogy a Kislétához való kötődése mellet a téma iránti elkötelezettsége a döntő. Azért megemlítem a Kisléta községhez való kötődését: felesége Tamás Ildikó ősei több száz éven keresztül kötődnek Kislétához. A környéken elsők között létrejött Kislétai Teleház vezetőjeként is munkálkodott. Az első zenekarával rendszeresen Pénzes néni üresen álló, Pócsi utcai házában gyakoroltak. A kislétai helytörténeti rendezvényeken, megemlékezéseken magas színvonalú műsorok főrendezőjeként vett részt.

Kovács János Csabának köszönöm a látható helytörténeti kiállítás összeállítását, megvalósítását. Kérem szíveskedjen megnyitni.”

 

Kovács János Csaba megnyitóját mondja

Kovács János Csaba az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke a kiállítás megnyitásakor a következőket mondta:

„A legnagyobb tisztelettel és szeretettel köszöntök, minden kedves megjelentet a „KISLÉTA KÖZSÉG TÖRTÉNETÉBŐL” című kiállítás megnyitása alkalmából.

A kislétai születésű Pénzes László helytörténeti kutatót, mint nejem nagybátyját, Laci bá’-t, közel negyven éve ismerem. Igazán azonban a közös szenvedélyünk, a csodálatos tenisz-sport kapcsán ismertük meg egymást. Immár több mint húsz éve, az a megtiszteltetés ér, hogy a hazalátogatásai alkalmával, Máriapócson, viszonylag rendszeresen együtt játszhatunk. Mindig elbüszkélkedek, így most is megteszem, hogy a napra pontosan nálam húsz évvel idősebb, s immár lassan nyolcvan éves teniszpartnerem kiváló játékának, erőnléti állapotának, és küzdeni tudásának köszönhetően, mind a mai napig zömében győztesen hagyjuk el a pályát!

Kovács János Csaba a kiállítás bemutatásakor

Pénzes László helytörténeti kutató-gyűjtő munkája 1996-ban, az Édesapja születésének 100. évfordulójára készített megemlékezés összeállításával kezdődött. Aztán szenvedéllyé vált. A komoly munkával, a lelkesedéssel és szakmaisággal összegyűjtött anyagok megjelenési teret követeltek. Ezért került sor a Kisléta blog, és a „Kisléta Község Története Internet Oldal” létrehozására, valamint a kiadásra váró helytörténeti könyvek megírására.

Gyakorlatilag az itt látható tablók is az Internetes felületekre feltöltött részanyagokból születtek. Így kerülhetett (itt jobbra a főfalon) bemutatásra:

  • Maga az alkotó, a helytörténész Pénzes László, a segítői és a gyűjtő - kutató munkája.
  • Továbbá, a nemzetünk fennmaradását biztosító, a településen jelenlévő történelmi egyházak: a református, a görög, és a római katolikus. A történetük, a templomok, valamint a településen az elmúlt évtizedekben, évszázadokban a lelki szolgálatot példa értékűen ellátó személyek

A hely történetében jelentős személyek közül megjelenítésre került: (Balra a két ablak között)

  • Telepi György (1800-1885), a helyi görög katolikus pap sokoldalúan képzett és tehetséges fia. Korának valóságos polihisztora, kiváló komikus, - a Nemzeti Színház örökös tagja; díszlettervező - és színpad technikus; festőművész, - és drámaíró. Jókai Mór szerint, -akit a szabadságharc leverése után, Telepi Tardon bújtatott- „Ő volt a megtestesült, Magyar humor”. (Mellette látható)
  • Jósa István (1756-1839) orvos, Szabolcs vármegye, és az orvostudomány kiemelkedő egyénisége. 50 évig volt vármegyei főorvos, ebből 20 évet Nagykállóban, 30 évet Kislétán lakott. A nagyhíre és tudása miatt, itt helyben is, a betegek ezrei keresték fel. Majd, ezen megnyitót követően, az állófogadáson, bármennyire is szíves lesz a kínálás, a betegség megelőzése érdekében - javaslom fogadjuk meg - a doktor úr tablón is olvasható jó tanácsaiból az utolsót, mely szerint: „Noha mindenkinek javaslom, a mértékletes bor- és pálinkaitalt, bizonyossá teszem mindazonáltal (az ősi megrögzött balítéletnek dacára is), hogy a tiszta vízital, az eledelek emésztését amazoknál jobban elősegéli. ...” (Önálló fal-részt kapott.)

              

Seszták Oszkár, Kertész Gábor, Tamás György Dr. Jósa István tablójánál

 

  • Mezei József (1823-1882) festőművész, költő.

Az Ő megismerésének története, jól példázza a helytörténeti kutatómunka fontosságát, lényegét és sajátosságát. Nagy Gyöngyvér Mezei József testvérének ükunokája Erdélyből, Csíkszeredáról a község története internetes oldalán, 2015-ben tette fel a kérdést: „Tudják-é a kislétaiak, hogy mekkora személyiséggel büszkélkedhetnek?!” A település szülöttjéről, Mezei Józsefről, aki Petőfi Sándornak volt a barátja, akit meg is festett, és Bem apó tüzértisztjeként részt vett az 1848-as forradalom és szabadságharcban, valamint csak a Szatmári egyházmegye számára 50 (!) oltárképet készített, itt helyben senki sem tudott, senki sem hallott! Viszont ezt követően Pénzes László intenzív helytörténeti munkájának is köszönhetően, ma már ismert, és jelentős személyként többféle helyen, és formában ápolják az emlékét.

A Mezei Józsefről összeállított anyag

A tragikus sorsú festő, költő is ragaszkodott szülőföldjéhez. 1858-ban, 35 éves korában, itt, a családi házuk

meglátogatásánál írta „Egy vén eperfa alatt” című költeményét. Mintha érezte volna, hogy a fiatalon elhunyt szülők után, rövidesen a nyolcéves kislányát, majd rá pár évre, a látását is el fogja veszíteni. Eljött még egyszer megnézni a szeretett szülőfalut, Kislétát, és a vén eperfát. (Mint ahogyan a mögöttem lévő falon látható.)

Kovács János Csaba a kiállítási tablók előtt beszélget Rosenfeld Dániel Imrével

 

  • Természetesen nem maradhatott el: a holokauszt kislétai zsidó áldozatairól

megemlékező, és a mai nap témájához kötődő a Zsidó Temető felújítását bemutató tablók létrehozása sem. Egyébként a helytörténeti internetes oldalak iránti érdeklődés folyamatosan növekedett, növekszik. Ez is adott ösztönzést a létrehozónak, hogy a felkutatott jelentősebb személyekről, eseményekről tárgyiasult formában is megemlékezzenek a településen:

  • Így először Telepi György emléktáblájának avatására, és egy emlékkiállítás megnyitására 2015-ben, a szülőháznál, a parókiánál került sor, amire mint érdeklődők átjöttünk Máriapócsról és Pócspetriből is.
  • Aztán rá egy évre Mezei Józsefnek, és az 1848-49-es szabadságharc helyi résztvevőinek állított emlékmű átadására már népes csapattal, a Pócspetri Nyugdíjas Népdalkörrel kibővített Iránytű Klub-zenekarral érkeztünk, és az „Emlékezzünk, hogy Emlékeztessünk” irodalmi-történelmi műsorunkkal megpróbáltuk még emlékezetesebbé tenni ezt a szép kezdeményezést.
  • Tavaly, a zsidó holokauszt kislétai áldozatainak készült emlékmű kapcsán, még aktívabb volt a civil közösségünk, az Iránytű Klub. Hisz itt pályázóként jelentős összeggel hozzá is tudtunk járulni a MAZSÖK támogatásának köszönhetően a megvalósításhoz. Másrészt az Iránytű Klub-zenekarunk „Találkoztam az Úton” című emlékműsorával sikerült a jelenlévők többségénél a fájdalmas emlékezés, de egyben a megbékélés, a megnyugvás könnycseppjeit előcsalva, feledhetetlen lelki élményt nyújtani. (Egyébként ezen alkalommal: Papp Bertalan néptanító, és Gencsy Albert földbirtokos, országgyűlési képviselő, emléktábláinak az átadása is megtörtént.)

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség képviselői, Ferber György, Kertész Gábor, Rosenfeld Dániel Imre

  • A jelenben pedig a Kislétai Zsidó Temető felújítására az önkormányzat számára szintén az Iránytű készítette a pályázatot, s Pénzes László közreműködésével, mint ahogyan láthatták, példa értékűen megvalósult a temető rendbetétele, körbekerítése, felújításra kerültek a régi síremlékek és elkészültek az újak, valamint egyfajta járulékos haszonként létrejöhetett az ezen munkálatokat is bemutató kiállítás.

Egyébként a kiállítás nem titkolt célja, hogy felkeltsük és fokozzuk az érdeklődést a település múltjának alaposabb megismerésére. Az Internetes oldalak felkeresésére, és a reményeink szerint hamarosan megjelenő helytörténeti könyv, könyvek olvasására.

Az elmúlt évtizedekben legalább 20-25 multimédiás kiadványt, 10-15 könyvet írtam, szerkesztettem, és minimum ugyanennyi kiállítási anyagot állítottam össze.

Be kell, hogy valljam, most volt egyrészt a legnehezebb, meg egyben a legkönnyebb dolgom. Ugyanis általában a források kevés volta a jellemző. Még nagyobb települések esetében is gyakran a sablonos történelmi tényadatokon kívül nincs semmi. Kislétán viszont, a helytörténésznek köszönhetően, a bőség zavarával kellet megküzdeni! S most a kiállítást megnyitó beszédem végéhez közeledve, a helytörténeti munkát elősegítő apró figyelmességgel és ezzel a tablóval (is), szeretném megköszönni a Kisléta Zsidó Temető felújítása program fő szervezőjének, a kiállítási anyag elkészítésére és bemutatására való felkérést. Egyben, szeretném kifejezni, az Iránytű Klub nevében is, az elismerésemet, a helytörténeti múlt kutatásában és bemutatásában végzett áldozatos, példamutató tevékenységéért.

 

Kovács János Csaba, Pénzes László

Mint ahogyan a Mezei emlékműsorban is mondtam:

„Minden település nagyon örülne, ha lenne hasonlóan elkötelezett, szülőföldjéhez ilyen hőfokon ragaszkodó, azért tenni akaró és tudó személye, mint Kislétának van: Pénzes László.”

S végezetül az önkormányzatnak is szeretném megköszönni a hozzáállását.

Sajnos máshol már megtapasztalhattam, hogy milyen az, amikor a civil kezdeményezéseket a hivatal, az ott dolgozók, a választott tisztségviselők kimondatlanul is a „mit akar ez mán megint”, „hát nincs ennek jobb dolga”, „na majd meg tudná” gondolatokkal mérgezik.

Tudom én, a mindennapok túlélése, a működés, a fenntartási problémák leküzdése az elsődleges, mint ahogyan az egyéni életvitelben is a megélhetés biztosítása a legfontosabb. Csakhogy az egyéni, de közösség érdekét szolgáló mániákkal, a jószándékú civil kezdeményezésekkel úgy vagyok, mint a költészettel, az irodalommal, a zenével. Lehet ezek nélkül élni, csak nem érdemes!

Pénzes Sándor polgármester úrnak szintén egy tablót szeretnék átadni, hogy rakják ki a hivatali folyosó falára, és hadd tájékozódjanak minél többen, hogy van, és a mai naptól itt látható a település történetéből egy kiállítás. S kérném ezen anyagok bővítését, Pénzes László munkásságát továbbra is támogassák, és az elkészült „Kisléta Község Történetéből” könyv megjelentetését segítsék elő.

Nagy Gyöngyvér (a falon látható és a tablón is olvasható) gondolatait idézve:

„A kislétaiak ma, őseik emlékének megidézésével, új fényt gyújtottak!

Ez a fény ragyogja be mindennapjaikat!

Isten áldja meg Kislétát, és áldása kísérje mindenkor: a kislétaiakat!” „

 

Kisléta, 2019. 04. 28.”

Résztvevők a megnyitón

Köszönjük a „Kisléta Község Történetéből” című helytörténeti kiállítás megnyitóján résztvevők érdeklődését. Az ezt követő állófogadáson a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés enöke mondott pohárköszöntőt. Kifejezte az elismerését a helytörténeti munkában elért eredményekért, a helytörténeti kiállítás számára is több új információt adott, többek között megjegyezte Dr. Jósa István munkásságát.

 

Seszták Oszkár megyei közgyűlés elnöke, Pénzes Sándor Károly polgármester

 

Részlet az állófogadásról

  

A Kelet-Magyarország újságírója L. Tóth László, és fotósa Dobó Ferenc is részt vettek a rendezvényen, amelyről a napilap 2019. május 14.-i keddi számában jelen meg a tudósítás a következők szerint:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr4115309444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása