Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: Nagy József Kislétai születésű, 1956-os mártir.

2016.09.11. 15:40 Pénzes László

Nagy József /1929.05.01.-1958.02.28./ Kislétai születésű, 1956-os mártír.

Fekete Józseffel az 1956-os eseményekről beszélgetve külön megkért nézek Nagy József után. Egyszerű munkásember volt, nem tudja mi lehetett vele 1956-ban. Az interneten találtam Untitled Document anyagot és a következő szöveget tartalmazza:

„Nagy József Kislétán (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) született. 1941-ben fejezte be a hat elemit, ezt követően segédmunkásként dolgozott Szabolcsban. Munkahelyeit a jobb fizetés reményében sűrűn váltogatta: volt vagonrakodó a MÁV-nál, segédmunkás a Demecseri Keményítőgyárban és a pesti Papírfeldolgozó Vállalatnál, villanyszerelő az ÉVISZ-nél. 1950-ben behívták katonának. Szolgálatát Vácott töltötte. 1952-ben őrvezetőként szerelt le. Ezután másfél évig járőrszolgálatot teljesítő rendőr volt, de az alacsony fizetés miatt 1954 decemberében leszerelt, és a Csepel Vas- és Fémműveknél helyezkedett el szállítómunkásként. 1956. október 26-án jutott fegyverhez a csepeli rendőrkapitányság elfoglalásakor. Csatlakozott egy Pestről teherautón jött kb. húszfős fegyveres csapathoz, akik Kalamár Józsefet, Csepel tanácselnökét keresték, azzal gyanúsították, hogy október 24-én agyonlőtt egy tüntetőt. Miközben hiába keresték a tanácselnököt, az előlük láthatólag menekülni próbáló Bordás András, Kossuth-díjas esztergályos vonta magára a fegyveresek figyelmét. Üldözőbe vették az ismeretlent, bekerítették, és ekkor Nagy József célzás nélkül elsütötte felé a fegyverét. Bordás András azonnal meghalt. A csoport ezután a Duna-ághoz ment, ahol híreik szerint ÁVH-sok akartak átkelni Csepelre. Csatárláncban közelítették meg a partot, amikor géppuskasorozat érte őket. A Nagy József mellett haladó férfit találat érte, mire Nagy eldobta fegyverét, és hazament. 1957. március 15-én tartóztatták le. Első fokon gyorsított eljárás során mozgalomban való részvétel és gyilkosság vádjával 1957. június 14-én halálra ítélték. Ezt a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa húsz év börtönbüntetésre mérsékelte, tettét nem gyilkosságnak, hanem szándékos emberölésnek minősítve. Az ítélet ellen a Legfőbb Ügyész törvényességi óvást nyújtott be. Ennek nyomán a Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsának Népbírósági Törvényszéke 1958. február 20-án újratárgyalta az ügyet, és helyreállította az eredeti, első fokú ítéletet. Február 28-án kivégezték.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr715720682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása