Kisléta község története

A Kislétai Pénzes László ősei Kislétaiak voltak, a meglévő nyilvántartások szerin 1778 évig tudtam vissza menni. A Kislétai Pénzes Család, Kisléta is a magyar történelem része. A Kisléta község történetének feltárásához, összegyűjtéséhez a családom és Kislétai emberek iránti tiszteletem, hálám vezetett.

Friss topikok

Pénzes László: Dr. Fazekas Árpád gyermekkardiológus, orvostörténész, Kislétán volt körzeti orvos.

2016.09.11. 15:42 Pénzes László

Dr. Fazekas Árpád_1.JPG

                                                                      Dr. Fazekas Árpád, 2010.

DrFazekas Árpád plaket-1.jpg

                                                           Dr. Fazekas Árpád plakettje.

Dr. Rojkovics Pál Kislétai görög katolikus lelkésszel kapcsolatban anyagot kerestem, amikor a Magyar Marfan Alapítvány hírlevelének, Marfan Hírmondó I. évfolyam, 3. számára bukkantam, 2010. november-decemberi száma. A Marfan Hírmondó főszerkesztője, Varró Csilla Dr. Fazekas Árpád nyugdíjas Nyíregyházi gyermekkardiológus Főorvos Úrral, orvostörténésszel beszélgetett a Marfan-szindróma kutatásáról, amelyet a Hírmondóban lehet olvasni.

A bevezető részben olvasható, hogy Fazekas Árpád Csenger községben született 1924. augusztus 5-én. A Debreceni Tisza István Tudományegyetemen 1947. július 5-én avatták Cum laude orvosdoktorrá. Ezt követően négy évig a Debreceni Gyermekklinikán lakott és dolgozott. 1951 novemberétől a Berettyóújfalui Járási Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályt, valamint a Fertőző Osztályt vezette. 1956 év végén a munkaköréből felmentették. Ezt követően az első munkahelye Szabolcs-Szatmár megyében Kislétán volt, 1957. június 6-tól körzeti orvosként dolgozott. Ebben az időben a Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum Gépészeti szakára jártam, doktor úrról halvány emlékeim vannak. A Kislétaiak közül még élnek többen, akik emlékezhetnek rá, konkrét benyomásaik vannak.

Kislétáról másfél év múlva Nyíregyházára helyezték körzeti orvosnak, majd a négy gyermekorvost foglalkoztató Megyei Szakorvosi Rendelőintézet szakfőorvosa lett. Vezetésével a kórházban megalakult a Megyei Gyermekszívgondozó Intézet, amelyet húsz éven át öregségi nyugdíjazásáig vezetett.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdett el az orvostörténelemmel foglalkozni, a következő választ adta: „Minden rosszban van valami jó is – tartja a régi mondás. Az egyik első itteni, Kislétai betegem, Dr. Rojkovics Pál görög katolikus esperes elmondta, hogy a templomának sekrestyéjében a falon Jósa István mise-alapítványa látható, 1839-ből! Így kezdtem az orvostörténelemmel foglalkozni!” Bízom benne, hogy a Jósa István mise-alapítvány a sekrestyében a falon még látható és megtekinthető.

Dr. Jósa István /1756-1839/ Szabolcs Vármegye főorvosának, Kislétai lakos munkásságának, életének tanulmányozása során találkoztam Dr. Fazekas Árpád orvostörténeti munkájával és fel is használtam azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr496891727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.