Kisléta község története

A Kislétai Pénzes László ősei Kislétaiak voltak, a meglévő nyilvántartások szerin 1778 évig tudtam vissza menni. A Kislétai Pénzes Család, Kisléta is a magyar történelem része. A Kisléta község történetének feltárásához, összegyűjtéséhez a családom és Kislétai emberek iránti tiszteletem, hálám vezetett.

Friss topikok

Pénzes László: A Kislétai Református Egyház története.

2016.09.11. 15:39 Pénzes László

A Kislétai Református Egyház története.

A Magyar Református Egyház története tükrözi Magyarország történetét. Kezdetben a reformáció magyarországi terjesztésének a legeredményesebb eszköze a prédikáció volt. A vándorprédikátorok járták a vidéket és a nép nyelvén hirdették a Szentírás igéit. Az idegen nyelvű igehirdetés helyett a nemzeti nyelvű igehirdetés a mindennapi élet része lett. A 16. század utolsó évtizedeire a protestáns vallásúak a lakosság jelentős részét tették ki. A nyugati reformátori mozgalmak legnagyobb tanítóinak méltó magyarországi képviselői voltak Dévai Bíró Mátyás, Szegedi Kis István, Sztárai Mihály, Ozorai Imre, Méliusz Juhász Péter, Debrecen püspöke.

A reformáció helvét iránya gyorsan terjedt, főleg Debrecenben és környékén. 1561-ben érkezett Debrecenbe a nyomdájával együtt Huszár Gál a Felvidék reformátora. Méliusz Juhász Péter e sajtó segítségével több hitvallási iratot, egyházi rendtartást és számos más egyházi művet jelentett meg. A debreceni egyházi élet képe határozottan követte a zürichi mintát. Az istentisztelet központja Istennek a nép nyelvén hirdetett igéje lett. A helvét irányú reformáció a közrend, a társadalmi élet, az iskola, a jogrendszer, a nép testi és lelki egészsége iránt is nagy érdeklődést, segítőkészséget tanúsított. Madácsi Károly Kislétai lakos szerint a magyarok vallásának tekintették. Az egyház szervezetének egységesítése után mérföldkőnek számított az 1567-es Debreceni Zsinat a II. Helvét Hitvallás elfogadásával, a kelet-magyarországi területen élő református egyházak számára. A Magyarországi Református Egyház megerősödését szolgálta a teljes Biblia magyar nyelvre történő lefordítása. Károli Gáspár gönci lelkipásztor munkatársaival és pártfogóival elkészítette és Vizsolyban kinyomtatta az első magyar teljes Szentírást 1590-ben.

A Magyarországi Református Egyház átélte a 17. századi ellenreformáció korszakát, az 1781-ben II. József német-római császár által kiadott Türelmi Rendeletet, az első presbitériumok megalakulását, az egységes országos egyház 19. században történő létrejöttét, a további küzdelmeket a vallásszabadságáért, az I. és II. világháborút, az 1956-os forradalmat, a rendszerváltó időket.

Kisléta ref temp_1.jpg                                     Református templom                                          

Kisléta130502_8.jpg  Szószék

A mai Kislétai Református Templomot 1336-ban Szent János apostol tiszteletére, római katolikus templomként szentelték fel. A 16. század közepén a reformáció eredményeként, az 1567-es Debreceni Zsinaton a Helvét Hitvallás elfogadásával, a teljes Biblia magyar nyelven történő megjelenésével, a kelet-magyarországi református egyházak megerősödésének időszakában a Kislétai Katolikus Templom a Kislétai Református Egyház tulajdonába kerül át. Ebben az időszakban Kislétát magyar községként, a lakosainak jelentős része a református egyházhoz tartozott. Az ellenreformáció, a Báthory család birtokainak gyarapodása hatásaként 1671-ben Báthory Zsófia fegyverrel vette el a templomot a reformátusoktól és visszaadta a katolikusoknak. A Kislétai Templom sorsa az Ónodi Országgyűlés napirendjére került, ahol olyan döntés született, hogy a templomot a reformátusok használhatják.

A Kislétai Református Templom jellege: sokszögzáródású, támpilléres szentélyű, téglából épült teremtemplom, késő barokk nyugati toronnyal. A templom keleti része /az eredeti szentély/ mai állapotában is gótikus jellegű. Ez kívül és belül egyaránt látszik. A templom tornyát, amely a nyugati homlokzat előtt áll, 1827 és 1831 között építették késő barokk stílusban. A sisak gömbje fölötti szélzászló 1831-es évszámot mutat. A torony épülésének és a templom bővülésének ez lehet az évszáma. Az első világháborúig három harang volt a toronyban. A világháborúban, a Hadügyi Igazgatás 1916-tól rendelte el a harangok és egyéb tárgyak rekvirálását, az összegyűjtött anyagokat, fémeket Kassára a császári és királyi tüzérségi anyagraktárba szállították. A Református Templom két harangját is leszerelték és a többi fémhez hasonlóan a háború céljára használták fel. Az 1920-as években az amerikai és a helyi gyűjtés révén vásárolták meg a jelenlegi nagyharangot.

Kisléta130502_16.jpg               Toronyban lévő harangok.  

Kisléta130502_13.jpg                Templom belső részlete.                

A műemlék jellegű református templom részére az Angster József által készített orgonáját 1931-ben a korán elhunyt Brösztl Gáspár feleségének Brösztlné, született Tatár Piroska emlékére Állította Tatár Sándor és neje Géressy Terézia és vejük Brösztl Sándor. A református gyülekezet az orgona felújítását 2011. november 13.-án ünnepi istentiszteleten ünnepelte meg. Az orgona halott állapotából Koppány Zoltán orgonaépítő élesztette újjá. Az orgona felújítása során új orgonamotort, új bőrözést, billentyűzetborítást, filcezést, és egyéb javításokat kellett elvégezni. A felújítás összköltsége 1.633.100,- forint volt. A felújított orgonát az ünnepi istentiszteleten Kerekes Sándor orgonaművész, zenetanár szólaltatta meg először.

Kisléta130502_22.jpg     Kislétai Református Templom orgonája.                                         

Kisléta130502_10.jpgEmléktábla.

A Brösztl Család egy részét gyerekkorunk alapján a testvéreim jól ismerték. Jóska bátyám Nyíregyházán Brösztl Juliannával felvette a kapcsolatot és az ismeretünk bővítésében szívesen állt rendelkezésre, a családról régi fényképeket is átadott. A Kislétai Református Egyház nemigen tart kapcsolatot velük. Biztos vagyok benne, hogy a családjuk által is adományozott orgona felújításának, újbóli működtetésének igen ürülnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr675769701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.