Kisléta község története

A Kislétai Pénzes László ősei Kislétaiak voltak, a meglévő nyilvántartások szerin 1778 évig tudtam vissza menni. A Kislétai Pénzes Család, Kisléta is a magyar történelem része. A Kisléta község történetének feltárásához, összegyűjtéséhez a családom és Kislétai emberek iránti tiszteletem, hálám vezetett.

Friss topikok

Pénzes László: A Kislétai Brösztl Család./Részanyag/

2016.09.11. 15:42 Pénzes László

Brösz kúria_1.jpg

                                                               Brösztl-kúria,2003.

 „Nyíregyháza és Szabolcs vármegye községei 1931.” című könyv szerint Tatár Sándor gőzmalom tulajdonos és földbirtokos, ősei Tatárfalvi előnévvel nemesek voltak. 1888-ban alapította a malmát, amelyet 1908-ban gőzmalommá építette át. Húsz holdon gazdálkodást is folytatott, községi képviselőként is tevékenykedett. Lányuk Tatár Piroska révén vejük lett Brösztl Gáspár ősrégi felvidéki nemes család leszármazottja, 48 hónapig harcolt a fronton. A Brösztl Gáspár, műszaki végzettségű szakember Kassa melletti Mezenléből került Kislétára.

A Nyírbogáti Tatár Piroskát vette feleségül. Piroska édesapja a malom üzemeltetése, gazdálkodás mellett kiváló munkát végző asztalos is volt. A munkájának eredményei még napjainkban is fellelhető. Madácsi Károly szerint a Brösztl és a Tatár család Kislétai birtoka 40-50 kataszteri hold körül alakult. A Tatár Sándor, majd Brösztl Gáspár termény és olajmalom a környék lakosainak végzett munkát. Legközelebb hasonló működő malom Újfehértón volt. A második világháború után a malom egy rövid ideig még működött, ahol én is jártam. Brösztl Gáspár felesége Tatár Piroska korán elhalálozott, emlékére 1931-ben a szülei és férje orgonát adományozott a Kislétai Református Egyház részére.

Később Brösztl Gáspár Nagy Irénnel kötött házasságot. A második házasságból született Sándor és Piroska gyerekük. A Brösztl kúria később a helyi „Rákóczi” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet központja lett, a telepet a szövetkezet hasznosította. A malmot és olajütőt nem indították újra, később lebontásra került. A Kisléta, Pócspetri, Máriapócs községekben működő termelőszövetkezetek 1975-ben egyesültek, Máriapócsi központtal, „Rákóczi” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet néven működött. A Kislétai székhellyel 1979-től működő Nyírségi Dohánytermesztési Rendszer központja 1990-ig volt. A Brösztl kúria napjainkban Idősek Otthona, 241 férőhely áll rendelkezésre a tartós bentlakásra, a nappali idősek klubját 20 fő vehetik igénybe.

Jóska testvérbátyámmal történt beszélgetéskor megtudtam, hogy ifj. Brösztl Gáspár leányával, Brösztl Julival Nyíregyházán szokott találkozni, nem messze lakik. Julika segítőkész volt, Kisléta község történetének teljessé tétele érdekében a tulajdonában lévő három fényképet a rendelkezésünkre bocsátotta.

Brösztl Gáspár_1.jpg

                                                  Brösztl Gáspár malom tulajdonosa, 1944.

 

                                                 Brösztl Piri, ifj. Brösztl Gáspár, Brösztl Sanyi.

Brösztl Gáspár_2.jpg

A Kislétai malom bejárata a kétszárnyú ajtóval. Balról jobbra: Gépész, Brösztl Gáspár, ifi. Brösztl Gáspár, 1944.                                                      Hátul a malmot igénybevevők.

brosztl_gaspar_ifjp_s_1.jpg

                                                      Ifj. Brösztl Sándor, Piroska, Sándor. 1944.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr796886121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.