Kisléta község története

A Kislétai Pénzes László ősei Kislétaiak voltak, a meglévő nyilvántartások szerin 1778 évig tudtam vissza menni. A Kislétai Pénzes Család, Kisléta is a magyar történelem része. A Kisléta község történetének feltárásához, összegyűjtéséhez a családom és Kislétai emberek iránti tiszteletem, hálám vezetett.

Friss topikok

Pénzes László: Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon történetéből /részanyag/

2014.12.25. 13:06 Pénzes László

 

Gencsy-K.jpggencsykkeleti_1.jpg

                                                      Gencsy Kúria átalakítás előtt és utána.

A Gencsy Kúriában kapott helyet a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Ápoló Gondozó Otthona /4325 Kisléta, Pócsi utca 52./. 1957-ben az akkori Egészségügyi Minisztérium létesítette húsz férőhelyes súlyosan és halmozottan fogyatékos gyerekek számára. 1976-ban két egyenként 100-100 férőhelyes pavilon rész került átadásra, ezzel a férőhely száma 220 főre emelkedett. 1986-ban Kiváló Intézmény kitüntetésben részesült. Ma már az ápolások, gondozások mellett kiemelt helyet foglal el az értelmileg akadályozott gyermekek rehabilitációja, képességfejlesztése, szociális integrációjuk elősegítése. Az otthont hét hektáros természetvédelmi park övezi.

A Gencsy-család kastélya köré telepített tájképi kert viszonylag jó állapotban maradt. A gyermekotthon kastélyba telepítésével megoldódott a park védelme is. A kastély előkertje itt is elpusztult, de a park többi része még őrzi eredeti szépségét. Sétányait végigjárva csodálatos képtárul a szép fákat, tájképet szerető ember elé. Tavasszal, virágözönnel lep meg bennünket a megye talán legnagyobb virágzó liliomfája. Szép példányai találhatók itt a kőrisfának és szépen díszlenek a juharfélék is. A tisztásokat lucfenyők, valamint vérszilva, vörös szil és a szivarfa díszíti. A sétányok mellett óriássá nőtt a fekete dió, de van itt még vasfa, platán, kislevelű hárs, valamint a húsos somfává nőtt példányai is. Aki Kislétán jár, nem mulaszthatja el a gyermekotthon által karbantartott park megtekintését, amely talán ma a megye legszebben gondozott kastélyparkja.

kisleta_legifelv_g_2-1.jpg

kisleta_legifelv_g_1-1.jpg

           A Gencsy Kúria napjainkban, bővített Ápoló Gondozó Otthon, Tóth Géza felvétele, 2006.

A 2014 évben fellelhető adatok alapján a nyilvántartási adatai a következő. Intézmény megnevezése: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Kisléta. OM azonosítója 200592. Rövidített neve: AGO Kisléta. Címe: 4325 Kisléta, Pócsi utca 52. Telefon száma 42-385-555, fax száma 42-385-181, e-mail címe agoleta@freestart.hu. Adó száma 15402910-2-15. Ellátott feladatok: fejlesztő felkészítés. Alapító neve: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Fenntartó megnevezése: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központ, címe 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. Intézmény jellege: szociális intézmény. Intézmény típusa: köznevelési feladatot ellátó szociális intézmény. Szolgáltatási egységként működik: 1. Ápoló-Gondozó Intézmény, 2. Lakóotthon Egység, 3. Fejlesztő Felkészítési Egység. Az intézmény mellett működő civil szervezetek: 1. „Nem sajnálni, tenni akarunk” Alapítvány, 2. „Küzdj Bátran” Sportegyesület.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központhoz tíz ápoló-gondozó otthon /Kisléta, Hodász, Mérk, Nyírbéltek, Györtelek, Mándok, Tarpa, Fülpösdaróc, Tiborszállás, Gacsály/, öt gyermekvédelmi központ /Nyírbátor, Mátészalka, Nyíregyháza, Tiszadob, Baktalórántháza/ tartozik.

Az 1976-ban átadott két 100-100 férőhelyes pavilonok megalapozták az otthon lakóinak növelése mellett a szakmai munka színvonalának növekedését, a megfelelő végzettségű szakemberek biztosítását. A Kislétai Ápoló-Gondozó Otthonban a környezetéből /Kisléta, Pócspetri, Máriapócs/ jelenleg is több mint 130 főnek ad munkát, ezzel a legtöbbet foglalkoztató intézményhez tartozik. A különböző szintű dolgozói munkájukkal, hivatástudatukkal, empátiájukkal, szeretetükkel reményt adnak az otthonban élő rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, pszichés betegeknek. A Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon eddigi 57 évi működését Kisléta község történetének tekintem. Minél többet megismerek a történetéből, munkájából annál jobban érzem, hogy a társadalomnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rászorultjainak hasznos szociális ellátást, köznevelési feladatokat magas szinten biztosító intézetről van szó. A Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon mindenkori dolgozói, vezetői megérdemlik, hogy Kisléta község történetének részeként bemutassuk őket.

Dr. Vadász Mária Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon intézményvezetője/1985-1998/.

dr_vadasz_maria_1.jpg

                

Dr. Vadász Mária Cegléden született, édesapja Vadász József kutató fúrómester, édesanyja Körtési Terézia háztartásbeli, testvére Kati, férje dr. Maczkó György mg-i gépészmérnök, gyerekeik Kornél, Róbert. Nagykőrösi Arany János Gimnáziumban érettségizett, a Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1975-ben szerzett oklevelet. Szakvizsgát általános orvostanból 1985-ben, társadalom orvostanból, 1989-ben, egészségügyi menedzser szakot 1993-ban, szakközgazdász szakot 1995-ben végzett. Munkahelyei: Orvos gyakornok Szolnokon, Martfűi Körzeti Orvos 1976-1977, Máriapócsi Körzeti Orvos 1978-1985, Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon Intézményvezetője 1985-1999, Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő főigazgatója 1999-2009, Sz-Sz-B Megyei Egészségügyi Holding Non-profit Zrt. stratégiai igazgatója 2009-2011, Kalocsai Kórház igazgatója 2011-.

Közéleti tevékenysége: Sz-Sz-B Megyei Közgyűlés tagja 1989-1997 /egészségügyi és szociális bizottságot, majd az egészségügyi bizottságot vezette/, Kislétai Önkormányzat alpolgármestere 1990-1998.

„Unokáink is olvasni fogják” című internetes anyag szerint „Közben, 1980-tól a Kislétai Egészségügyi Gyermekotthonban is munkához látott. A testi, lelki sérült gyermekekkel teljesen másként kellett foglalkoznia, mint a körzetben ezt megszokta. A 220 személyes gyermekotthon továbbfejlesztésén munkálkodott, és kidolgozta az intézetben lévő fogyatékos gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációs programját, mely országos modellként került bevezetésre.”

Dr. Sátorhegyi Éva Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon orvos-igazgatója /2004-2013/.

dr_satorhegyi_e_1-1.JPG

                         Dr. Sátorhegyi Éva a társ intézmények szakembereivel beszélget.

 

 Hajdúnánáson született, édesanyja Fülöp Margit pedagógus, édesapja Sátorhegyi István pénzügyőr, húga Erzsébet zenetanárnő, férje +dr. Angyal Sándor a Jósa András megyei Kórház I. Belgyógyászati Osztály főorvosa volt, gyerekük András közgazdász, Bernadett olasz szakos tanár. A Hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban 1970-ben végzett, orvosi diplomáját 1977-ben vette át. Szakvizsgát tett: gyermekgyógyász szakorvosi szakvizsga, gyermekpszichiáteri szakvizsga, szociális menedzseri oklevél. Munkahelyei: Nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház I Gyermekosztály 1977-1998, Gyermek Ideg-gondozó 1998-2004, Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon 2004-2013.

Az „Unokáink is olvasni fogják” internetes beszámoló anyag alapján a Kisléta Ápoló-Gondozó Otthonban Dr. Sátorhegyi Évának a munkakör átvétele után az intézmény vezetése, az orvosi szakmai munka mellett, a gazdasági, irányítási kérdésekkel is foglalkoznia kellett. Alapvető feladatként jelentkezett a legalapvetőbb szokások, ismeretek elsajátíttatása a középsúlyos, halmozottan sérült fiatalokkal és felnőttekkel. Az 1999 nyarán átadott lakóotthon 18-25 éves korú fiataloknak családi jellegű ellátást biztosít. A Lakóotthonban élők szociális és egészségügyi alapellátást, terápiás célú foglalkoztatást, képességfejlesztő oktatást, nevelést kapnak. Pedagógiai fejlesztőcsoportot hoztak létre, amelyben gyógypedagógusok, asszisztensek, óvodapedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel. A munkaügyi központ támogatásával a szakdolgozók ápoló-gondozó otthoni szakképesítést szereztek. Az intézetben konziliáriusként működnek orvosok: rendszeres az ortopédia, a neurológia, a fogászati szakrendelés. A vezetésben egy gazdasági és egy szakmai igazgatóhelyettes, és három pavilonból egy–egy főnővér található. Létrehoztak egy foglalkoztató házat, melyben hatvan, 18 éven felüli fiatal szőnyeget sző, kerámiát készít, és egyszerű varrást végez. A foglalkoztató házat az intézmény és az alapítvány által létrehozott kht. működteti. A Kislétai otthon nyitott intézményként működik, a bentlakókat a szülők látogathatják, hazavihetik családlátogatásra. A Kisléta Ápoló-Gondozó Otthon munkája alapján, egy német cég auditálása nyomán elnyerték az ISO 9001-2000 minősítést. A szociálpolitika területén dolgozók részére 2005. május 19-20.-án Gyulán az Agro Hotelben tudományos konferenciát rendeztek. A Gyulai Hírlapban megjelent, hogy dr. Sátorhegyi Éva, a Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon orvos-igazgatója Pro Sanitáte /egészségügyi minisztériumi/ elismerésben részesült.

Megyei Szociális munka ünnepén /2014.11.12./

A SZABOLCS OLINE portál „Ők a társadalom lelkiismerete” címmel számolt be a „Szociális munka napja” tiszteletére a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, 2014. november 12.-én megtartott megyei ünnepségről, a szociális munkások köszöntéséről. Az ünnepségen felszólalt Szabó István megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Németh Péter Gábor a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének vezetője. Az elmondása szerint „A főigazgatósághoz tartozó 10 szociális, 5 gyermekvédelmi, valamint a szakszolgálatnál több mint 1300 szakember és a háttérszolgáltatásban dolgozó munkatárs tesz meg mindent azért az év minden napján, hogy a társadalom perifériájára szorult, a családot nélkülöző felnőttek és gyerekek megkapják azt a gondoskodást és szeretetet, amire szükségük van.  ” Megfogalmazásra került, hogy a szociális munkások négy emberi tulajdonság nélkül nem lehet eredményesen dolgozni: „Önzetlenség, szeretet, empátia és hivatástudat.” 

 jakabne_harcsa_erzsbebet141124_1.JPG

                                                           Jakabné Harcsa Erzsébet

A honlapon olvasható és halható a Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon vezetőjének, Jakabné Harcsa Erzsébet hozzászólása. Többek között elmondta, hogy már 57 éve az intézményben 220 halmozottan sérült gyermek és fiatal gondozására, ápolására, foglalkoztatására pedagógiai fejlesztésére van lehetőség, ez több mint 130 dolgozónak ad munkát. „A szociális munka éjjel-nappali hivatás, amit szívvel és lélekkel, sokszor a saját életüket is háttérbe helyezve végzik, akik ezt a szolgálatot választják.” Az idei megyei ünnepségen a Kislétai Ápoló-Gondozó Otthon dolgozói közül kitüntetésben részesült: Macsuga Ferencné, Bényei László Mihályné, Tamás Ferencné.

szocialis_3-1.jpg

szocialis_2-1.jpg

szocialis_1-1.jpg

A szociális munka ünnepének részvevői, Nyíregyháza, 2014.11.12. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr717010165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.