Kisléta község története

A Kislétai község története, helytörténete, kiemelkedő-, példaértékű események, egyének megismerése, emlékük ápolása a célom. Az anyaggyűjtést, a helytörténeti események-, egyének történetének összeállítását, emlékük ápolását a kislétai emberek-, őseim iránti tisztelet vezérel. .

Friss topikok

Pénzes László: Kisléta nevének változásai.

2013.12.27. 01:57 Pénzes László

Kisléta nevének változása.

A Kisléta település neve 1322-ben tűnik fel birtokként említve, amikor „a Hont-Pázmány nembeli billyei Lőrinc és Dera fia László a Balogsemjén nembeli Mihály fiait, Lászlót és Mihályt eltiltja e birtokának használatától”. Kisléta település nevének változása a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási Főosztályának 2000 évben kiadott „Magyarország Történeti Statisztikai Helységnévtára” című kiadvány szerint: -1322: Leta /F/; -1465: Kis-Letha /NP/; -1549: Kysleta /M/; -1773: Kis Leta /LL/; -1828: Létha /Kis/ /LN/; -1973: Léta /Kis/ /H/; -1900: Kis-Léta /H/; -1908: Kisléta /TK/.

A települések neveinek létrejöttét, változásait a kutatók feldolgozták. A települések jelzős alakjait a szétválások, az egyesülések, a hasonló nevek megkülönböztetése, a földrajzi elhelyezkedésük, a tulajdonosaik, stb. határozták meg. Léta személynévi eredetű helynév. A személynév Leta-Letha, a szláv nyelvből való, „Ljut” kegyetlen tő származéka. Kisléta esetében a más megegyező településnévtől való megkülönböztetés tette szükségessé, hogy a Szabolcs vármegyei Léta településnévtől megkülönböztessék a Hajdú-Bihar vármegyei Létától, így lett Kisléta és Nagyléta. Nagyléta 1970-től viseli Létavértes nevet, amikor Vértessel egyesült.

Kisléta környező települései

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleta.blog.hu/api/trackback/id/tr525710259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása